top of page
Ara

Levrek Avı

  • muhammettlz49
  • 12 Tem 2016
  • 2 dakikada okunur

Avcı bir balık olan levrek, kolay bir av olmamakla birlikte balıkların en kurnazlarındandır. Levrek bulunduğu yerde etrafı gözetir, hatta suyun dışını bile kontrol eder. Avlanmak için ağırlıklı olarak kayalık ve biraz dalgalı bölgeleri tercih eder. Bunun dışında levrek için kefal yavrusu, kesinlikle hayır diyemeyeceği avlar arasındadır. Tüm yavru balıkları rahatlıkla avlayabilen levrek, kefal yavrusunu özellikle tercih eder. Kefalin dışında ise ispari, izmarit ve horozbina balığı levreğin balık tercihleri arasındadır.

Levrek, kayalık ve dalgalı bölgelere genellikle sabah gün doğarken ya da akşam gün batarken avlamak için gelir. Bazı durumlarda kum ve sakin olan denizlere de gelebilir. Özellikle tatlısuyun denize karıştığı bölgelerde levrek bulunabilir. Levrek fareye kesinlikle hayır diyemez. Hatta lağım faresi levreğin dayanamadığı avlar arasındadır. Bu nedenle tatlısuyun denize karıştığı yerleri tercih eder. Levrek yakalama yöntemleri arasında en etkili olanı ise Rapala’dır. Rapala sahte bir balık olup, şekil olarak canlı balığa benzemekle birlikte, denizde yüzerken hem gerçek balık hareketleri yapmakta hem de ses çıkarmaktadır. Levrek meraklı bir balık olduğu için denizde çıkan sesi duyunca hemen yanına gelmek isteyecektir. Ama yanına gelmiş olması hemen yeme atlayacağı anlamına gelmez. Öncelikle sesi bulduktan sonra biraz izleyecektir. Daha sonra merak ettiği için temkinli bir şekilde yanına yaklaşır. Burada önemli olan levreğe hiçbir şekilde kendinizi hissettirmemeniz gerektiğidir. Kayalık bir yerde avlanıyorsanız mutlaka kayanın üzerine çıkıp suya girmeden rapalayı atmak gerekir. Eğer bir şekilde suya girmek gerekiyorsa suyun içinde çok fazla hareket yapılmamalıdır.

Rapala tercihiniz ise Cam rapala olabilir. Cam rapalalar suyun altında parlar, ayrıca Levrek katili olarak bilinir. Eğer o bölgede levrek varsa mutlaka cam rapalanın yanına gelecektir. Cam rapalalar 11 cm civarında olup, kurşun bağlamadan kullanılır. Rapalanın ağırlığı batması için yeterli olup, zaten levrek suyun yüzeyine yakın bölgelerdeki avları tercih edeceği için rapalanın sudan 20-30 cm aşağı inmesi yeterli olacaktır. Cam rapala dışında bir rapala kullanacaksanız 9-11 cm arasında genellikle kefal yavrusuna ya da gümüş balığına benzeyen rapalaları tercih etmeniz daha verimli olacaktır. Ama levrek ilginç bir avcı olduğu için kırmızı rapala ile bile yakalanabilir.

Rapala bağlama teknikleri

Rapalayı resimde görülen şekilde bağladıktan sonra 1-1.5 metre sonra misinayı kesiniz ve diğer ucunu fırdöndüye bağlayınız. Avlanırken rapalayı at-çek yapmak gerekiyor. Levrek avlamak için sahilden uzağa, derin bölgelere girmek gerekmiyor. Levrek avlanmak için kıyı bölgelere geleceği için sahilden 10-20 metre uzağa rapalayı atarak yavaş yavaş çekmelisiniz. At çek yaparken sessiz olmakta fayda var lakin levrek sizi farketmemeli. Levrek avı için özellikle Karadeniz sahilinde çok sayıda mera olduğu bilinmektedir. Levrek avı sabır ister, avlandığınız merada uzun süre denemenize rağmen başarısız olabilirsiniz. Kesinlikle vazgeçmemeli, rapala kullanımını konusunda profesyonel olduktan sonra levreğin davranışlarını da öğrenip başarılı olabilirsiniz.


 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
KIYIDAN BALIK AVLAMA TEKNİKLERİ

Kıyıdan Balık Avlama Teknikleri Savurma Olta Takımları (Surf Casting) İnsanların balık avına ilk merak saldıklarında genellikle ilk...

 
 
 

Comments


Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page