KIYIDAN BALIK AVLAMA TEKNİKLERİ
- muhammettlz49
- 12 Tem 2016
- 8 dakikada okunur
Kıyıdan Balık Avlama Teknikleri
Savurma Olta Takımları (Surf Casting)
İnsanların balık avına ilk merak saldıklarında genellikle ilk yaptıkları av biçimidir. Oldukça basit bir ön uygulama sistemi olduğundan hemen hemen herkes deneyebilir. Amaç sularda görüntü veren balıkları basit bir kamış, misina, iğne ve yem ile yakalamakdan geçer. Bu ön uygulama zamanla tat vermeye başlamayınca artık daha iri balıklar çekmek ve buna göre takım oluşturma ihtiyacı hasıl olur. Bizde birazdan bu işi layıkiyle yapmak için gerekli olan olta takımı, mera ve av taktiklerini vermeye çalışcaz.
Suyun dibini kısmen görüyorsunuz ve aşağıda hiçbir hareket yok. Eğer koşullar burada balık olabileceğine işaret ediyorsa hemen Yemleme yapmalısınız.
Öncelikle Savurma Olta takımlarındaki kullanım amacının balıkları yeme çekme üzerine olduğunu idrak etmeniz gerekir. Bu nedenle ilk olarak Avlak Yeri seçimini doğru yapmalıyız. Bunun için bazı kuralları bilmek önemlidir. Mesela suda görüntü veren balıkların gözlenmesi, sualtı yapısının kumluk, kırmalık olarak seçilmesi ve balıkların besin öğelerinin merada bulunuyor olması ilk akla gelen seçenekler. Bunun yanında akıntıların durumu, tatlısuların denizle buluştuğu alanlar, sualtı içinde oluşan sızıntılar ve dalgaların etkileride göz önüne alınmalıdır. Biz sitemizin oluşum amacı olan Avlak Yeri tanıtımları yaparken zaten sizin için şehirlere göre birçok mera gösterdik. Ayrıca site içinde balıkların yemleme alanları hakkında da ayrıntıli bir makale yayınlamıştık. GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN... Bu nedenle Avlak konusuna burada son verip diğer önemli konu olan takım kurulumu üzerinde duralım.
Özellikle kıyıdan balık avı yapmak için aşağıdaki kurallara mutlaka uyulması gerekir;
A) Hedef balığa göre iğne seçmek
B) Bedenin ana misinadan nispeten daha ince olması
C) Misinanın gam yapmaması için Fırdöndü kullanılması
D) Seçeceğiniz misinanın çekmesi gereken balıklar ve ağırlıkları
E) Büyük balık çekerken takımın kopmaması için gereken önlemler
Bu listenin dışında yine ava büyük fayda sağlayacak kurallarda vardır. Onları yeri geldikçe sizinle paylaşıcaz. Bu nedenle kıyı avlarında yapmamız gereken takımın bu kuralları göz önüne alarak nasıl şekillenmesi gerektiğine bir bakalım.
KIYIDAN MIRMIR LİDAKİ KARAGÖZ TAKIM ŞABLONU
Kıyı Avı için Takım Önerileri
Surf Casting ve genel savurma takımlar ile av yaparken fazla abartmamak gerektiğini bilmek size avantaj sağlayabilir. Mesela Mercan,Çupra, Mırmır, Karagöz, Sargoz, Melanur gibi balıkların irileri (700-800gr) kıyılardan pek av vermezler. Bu nedenle takım hazırlarken ona göre iğne ve misina kombinasyonu yapmak daha uygun olur. Çünkü istatiktiksel anlamda kıyılardan en fazla 250-350 gr arası balıkların yakalandığı görülür. Daha sonra 350-500 ve ender olarak 600-900 gr balıklar gelir. Tabi 2-3 kiloluk balıklarında yakalandığını hepimiz biliyoruz ama bu sadece o ağırlıktaki bir balığı hedef yaptığınızda olur. Buda sabır ve tecrübe isteyen bir iştir. Ayrıca 400-500gr'lık balık için takım yaparak kiloluk olanlarını çekenlerde görülsede çoğununda kaçtığını maalesef biliyoruz. Zaten "kaçan balık büyük olur" tabiride bu yüzden çıkmıştır.
Sonuç olarak bizim tavsiyemiz aklınızı büyük balıklara takmak yerine, kıyı avlarında daha avcı olan ve rahatlıkla 350-400 grlık balıkları alabilecek olta düzeneklerine eğilmenizdir. Bizimde videolarımızı izlediğinizde bu tür takımlara daha fazla ağırlık verdiğimizi görebilirsiniz. Böylece balık avları hem daha bereketli, hemde daha zevkli geçmektedir. Çünkü avcı takımların özelliği her türlü balığı alabilmesidir. Kiloluk balıkları kaçırıp belki üzülürsünüz ama 300-400 gr balıkları alırkende son derece zevkli zamanlar geçirirsiniz. Tabi ayrı bir takım yapıp yine büyük balık peşinde koşabilirsiniz o ayrı. Aşağıda bunula ilgilide takım tavsiyelerimiz olacak.
Şimdi kıyı avları için ortalama bir takım nasıl olmalı onu inceleyelim. Burda öncelikli olan hedef balıktır. Mesela yukarda tarif ettiğimiz oltalar için Çupra, Karagöz, Mırmır, Melanur, Minekop, Sargoz, Mığrı ve Eşkina türü balıkları göz önüne alıyoruz. Bu balıklar kumsallarda, taşlık sahillerde ve kayalık meralarda sık olarak av verir. Hepsi için kısa pala çelik iğneler kullanılsada Mırmır, Çupra, Minekop türü balıkları iğnelerini geniş dirsekli (0/3-0/4), diğerlerini ise ince yapılı ve çapraz iğnelerden seçeriz (4/5 no). Birde yine kıyıdan avlanabilen İstavrit, İzmarit, Eşek İsparoz, Kırma Mercan türü balıklar vardırki bu takımlar bunlara büyük gelir. Her ne kadar Hangi Balık Nasıl Avlanır?bölümünde tek tek anlatsakda sizin 7-8-9 no ince yapılı çapraz iğneler kullanmanız gerektiğini hatırlatalım. Aşağıdaki 5 ayrı resimde her bir balık için en iyi iğne modelini paylaştık. Bu nedenle ayrıntılı olarak anlatmaya gerek görmüyoruz.
Misina seçimi birazda ustalıkla alakalıdır. Çünkü usta balıkçılar her zaman balıkları ürkütmemek ve daha avcı olduğundan ince misina kullanırlar. Hedef balık ağırlığını 350-500 gr olarak düşünürsek ideal olan beden misinası 0,25 mm olmalıdır. O zaman ana misina 0,30-0,35 seçilebilir.
Kıyı avında Surf Kamış kullanılıyorsa mutlaka ağırlık eklenmesi gerektiğinide bilmemiz gerekir. Çünkü kıyıdan olta ile yakalanan balıklar çoğunlukla gezici balıklardır ve doğa koşulları gereği belli bir rota izleyerek hareket ederler. Ama bazı durumlarda kıyılarda oluşan yem durumunun fazlalığı yada sizin yapacağınız yemleme doğrultusunda kıyılara kadar sokulan iri balıklar bulunur. Bu gibi durumlarda öncelikle balıkları ürkütmemeye özen gösterilmeli. Burda kendimizi balığa göstermemeliyiz. Çünkü balıkların yeme atlaması için kendini güvende hissetmesi gerekir. Yoksa sizi göremeyek kadar açılır. Zaten bu yüzden oltanızı çok uzaklara atmanız gerektiğini sürekli tekrarlıyoruz. Ayrıca böyle yaparak korkusuz olan küçük balıklardan da yemimizi korumuş oluyoruz. Kısacası ihtiyacımız olan kurşun ağırlığı 75 gr. Bu oltamızı ihtiyacımız olan uzaklığa atmamıza yetecek ve ayrıca balıkların vuruşlarınızı hissetmemizede mani olmayacaktır. Çünkü biliniyor ki ağır kurşunlarda hissetme oranı çok düşük seviyelerdedir. Buda avdan alınacak zevke gölge düşürür. Bu yüzden biz bazı durumlarda 50 gr kurşun dahi kullanıyoruz ama ideal olanı kıyıdan 75 gr dır.
Yem olarakda yine balıklarının doğal ortamlardaki besin alışkanlıkların bilinmesi gerekir. Buna göre seçim yapılması uygun olursada Akyembaşda olmak üzere Mamun, Boru Kurdu, Karides, Teke ve Madya üstünde durduğumuz balıklar için ideal olanlarıdır. Çupra için özellikle harami balıkların bol olduğu bölgelerde Kum Yengeci kullanmak büyük avantaj sağlar. Yengeç yoksa Madya kullanmalısınız. Ayrıca kış aylarında balıkların metobolizmazı yavaşladığından nispeten yumuşak yemler tercih ettiğini unutmayalım. Bu yüzden bu aylarda kabuğu soyulmuş Karides, Kurtlar ve Sülünez kullanmak büyük fayda sağlar.
Hedef Balık Seçimi ve Av Teknikleri
Kıyıdan yapılan avlarda, özellikle Surf Kamış kullanırken bedenin ana misinadan daha ince olması gerektiğini söylemiştik. Hatta takımların daha ince misinadan oluşmasının hem avcı olması hemde balıkları ürkütmediği için önemli olduğunu vurgulamıştık. Şimdi kıyılara yemlenmek için sokulan balıkları nasıl yakalanmaya teşvik edebiliriz ondan bahsedicez.
İlk önce bir düşünün. Bulunduğunuz yere bir balık neden geliyor. Çoğunuzun yemlenmeye dediğini duyar gibiyim. Doğru yemlenmeye geliyorda onu oraya çeken şeyden bahsediyorum. Bunun birçok sebebi var. Mesela akıntılar, kayalık önlerindeyseniz dalgalar, küçük balıklar ve sualtı canlıları. Sebep her ne olursa olsun gelen balıkları ürkütmemek ilk önceliğiniz olmalı. Çünkü bir balığın ürkmesi demek orda bulunan her canlının ürkmesi demektir. Bunu otlayan ceylanlardan birinin aslanı görüp ürkmesiyle hepsinin aynı anda ürküp kaçması olarak görebilirsiniz. Çünkü sürü psikolojisi her yerde aynı şekilde işler. Bu yüzden merada görüntü vermemeye ve ses çıkarmamaya özen göstermelisiniz. İkinci kuralda sualtı yapısının nasıl olduğunu bilmek gerekliliğidir. Bunun birçok yönden faydası var. Mesela av yapılacak muhtemel balıkların ne olduğunu anlayabilirsiniz. Kumluksa Mırmır, İsparoz, Melanur, Levrek, eğer kırmalıksa Çupra, Minekop, Mığrı vs. Taşlık ve kayalıksa Granyoz, Karagöz, Sargoz gibi. Aynı zamanda bu şekilde iğneye takılacak yemide anlayabilirsiniz. Ama bizim dikkat çekmek istediğimiz şey oltanın kopma ihtimali. Bulunan ortamda Çupra, Minekop gibi güçlü balıklar varsa takımınızı ona göre şekillendirmeniz ve balıkların sert darbelerine karşı takımın kopmamasına özen göstermelisiniz. Çünkü av sırasında olta kopması sualtında öyle bir etki yaratır ki saniyesinde tek bir balık bile kalmaz. Bu noktadan sonra ordan avlanmanın bir gereği yoktur. Ya başka bir yer seçeceksiniz yada 2 saat falan bekleyeceksiniz. Bunun için taşlık bölgeleri bilmek ve balığın yakalandıkdan sonra yapacaklarını kestirmek avcılıkda çok önemli. Bunun yanında kıyı avının bereketini artırmak için Yemleme (Mazmoz) yapmakda diğer önemli taktikdir. Az öncede söyledik. Balıklar extrem bir durum olmadan bulundukları rotayı değiştirmezler. Onları bir yerde güçlü kokularla bulunduğunuz meraya çekmeniz gerekir. Yapacağınız şey ava başlamadan 2 saat kadar önce hedef balıkların yem alışkanlıklarını bilmek ve ortama bu yemleri dağıtmak. Bu sayede yapılacak avın bereketinde sınır yoktur. Yemleme nasıl yapılır konusunu site içinde ayrıntılı olarak verdiğimizden burda ayrıca üstünde durmuyoruz. Konuya BURADAN ulaşabilirsiniz.
Birde kıyı avlarında kullanılan köstekli takımların dizilişleri konusu var. Bilindiği gibi bazı durumlarda yemlerin yere yatması, otluk alanda kösteklerin yukarıda görülmesi gibi gereklilikler bulunur. Burada bazı durumlarda gezer kurşun, bazende mantar kullanılır. Ayrıca kayalık alanlarda Şeytan oltası ve Şamandıra kullanmakta mutlaka gereklidir. Biz bunları burada uzun uzun anlatmak yerine şemalarla göstermeyi daha uydun bulduk. Böylece görerek daha iyi anlayabileceksiniz. Ayrıca gene son zamanlarda sık kullanılar Zoka hakkında bilgileri site içinde paylaşmıştık. GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN... Bu nedenle lafı fazla uzatmadan diğer konumuza geçelim.
Kıyıdan Levrek Avı
Levrek genelde sakin ve gürültüsüz gördüğü yerlerde kıyılayarak yemlenir. Bu kıyılama çoğu balığın yapamayacağı cesaretde bir davranıştır ki hala çoğu balıkçı buna çok şaşırmaktadır. Özellikle Azmaklar, Vapur İskeleleri, Liman girişleri, dalgalı ve bulanık suları olan kayalık önleri ve çarpışan akıntılar civarında bol olarak av verir.
Levrek çok güçlü, seri ve kurnaz bir balıktır. Kolay kolay yeme yaklaşmazlar. Bu nedenle hedefiniz bu balıksa takımınızı ona göre hazırlamak gerekir. Bunun için öncelikle 0,40 mm Florocarbon misina kullanmalıyız. Daha sonra 1 buçuk kulaç beden ucuna 1 no Fırdöndü bağlanır. Burada düğümler çok önemlidir. Balığın çünkü fişeklemelerine dayanması için 3 sarımlı ve sürgülü düğüm atmanın mutlaka faydası olur. İğne olarak 1130-1140 kalitenin 0/2-0/3 no olanı yeterlidir. Ayrıca iğnenin düğümüde yine yukarda belirttiğimiz gibidir. Yem olarak taze ve tercihen canlı balıklar kullanılır. Bu Akyemler Karadeniz ve Marmara'da İstavrit, Hamsi ve Gümüş, Ege ve Akdeniz'de Sardalya ve İlarya'dır. Önemli olan kurşun kullanmadığımız durumlarda yemin misinaya belli bir ağırlık vermesi gerektiğidir. Böylece oltamızı belli bir uzaklığa atabiliriz. Tabi Levrek için tek bir düşünce biçimi saçma olur. Çünkü bu balık kumsallarda olabileceği gibi kayalık ve otluk bölgelerde de gezebilir. Bu nedenle tek tip olta biçimi her yerde kullanılmaz. Bazı durumlarda yemler fleto şeklinde de kullanılabilmektedir. Hatta birçok yerde iri Mamun ile çok sayıda Levrek yakalandığada şahit olduk.
Ilıman günlerin başlamasıyla balıklarında kıyılamaya başlaması aynı ana denk gelmektedir. Dolayısı ile artık kıyıdan olta atma zamanı gelmiş demektir. Hedef balığımız Levrek ise meraya kefal yavrularını çekmek için yemleme yapılabilir. Çünkü özellikle Zıpkıncılar bilir ki kefal sürüleri arkasında her zaman Levrek vardır. Hemen Agaşon'a yatarak balığı vururlar. Burda önemli kesinlikle balıklara görüntü vermemektir. Ayrıca Levreklerin sevdikleri diğer yerlerde dalga beyazlıkları içinde yemlenmektir. Özellikle sahil boylarında derinliğin yavaş yavaş yükseldiği bölgelerde çok gezerler. Yeminizi o bölgelere düşürebilirseniz bereketli bir av yapma şansınız var. Aynı durum kayalık önleri içinde geçerli. Kayalara vuran sert dalgalar oyuklarda yaşayan küçük canlıları dibe düşürdüğünden levrek ve daha birçok balığın yemlenme alanıdır. Burda yine gizlenerek tek iğneli kıstırma kurşunlu takımlar ile av yapabilirsiniz.
Levrek Yakalandığında...
Özellikle doğal yemlerle Levrek yakalamak için Tasmalama çok önemlidir. Balığın vuruş anında yemi dişlediği an sıkı bir vurdurma iğnenin damağa saplanmasını sağlar. Tabi bu noktadan sonra balığın iriliğine göre işler zorlaşmaya başlar. Burada en çok yapılan hata balığı bir an önce kıyıya alma düşüncesidir ki, bu hareket çoğunlukla balığın misinayı kopararak kaçması ile sonuçlanır. Usta bir balıkçı bu noktada balığı süratle kıyıya çekmek yerine soğukkanlı şekilde önce balığı durdurup sonrada yorma yoluna gider. Buda balığı bulunduğu yerden açığa yada bir kaya altına girmesini engellemek ile olur. Bunun için azar azar kalama vermek yeterlidir. Sonra hafifçe bir çekiş yapılmalı ve balığın hareketleri izlenmelidir. Bilindiği üzere Levrek misinayı kesme özelliğinde bir balık olduğunda, kesinlikle baş verdirmemeye özen gösterilmeli. Bu şekilde karşılıklı mücadeleden sonra baktınız ki balık sizin çekişinize yanıt veriyor artık boşluk bırakmadan çekmeye başlayabilirsiniz. İleri her hareket edişinde yine tepkisiz kalıp durdurma taktiğini uygulayacaksınız. Tabi çekerken dikkat edilmesi gereken hayati birşey daha vardır ki, oda balığın su üstüne çıkmasına izin verilmemesi. Çünkü Levrek avlayanlar bilir, bu balık ileri gitmeyeceğini anlayınca mutlaka yukarı doğru hamle yapar. Eğer su üstüne çıkarsa o kadar güçlü bir hamle yapar ki misina ne kadar kalın ve kaliteli olursa olsun mutlaka kesilecektir. Bu nedenle yukarı çıkmak isteyen balığa misina salarak tekrar derine göndermek gerek. Bu zaten yorgun olan balığı daha da yorarak size avantaj sağlar. Levrek kıyıya yaklaşmaya başlarken görüntü vermemek ve sessiz olmak çok önemlidir. Çünkü balık sizi görürse can havliyle yine çok sert hareketlerde bulunur. Bu da işinizi oldukça zorlaştırır. Yanınızda Kepçe bulundurmanızın gerekliliğinden bahsetmiyoruz bile. Balığı aldıkdan sonrada elinizin kesilmemesi için parmaklarınızı ağzına sokarak iğneyi çıkartabilirsiniz. Levreğin dişleri zararsın olduğundan korkmanıza gerek yok. Ama ensesinden veya boğazından tutmaya çalışırsanız eliniz feci şekilde kesilebilir. Bu yüzden dikkat.
Kıyıdan Surf kamışlarla yapılan avlardan bahsettik. Balık türlerinin her biri için hangi yolların izlenmesi gerektiğini zaten Hangi Balık Nasıl Yakalanır? bölümünden bulabileceğinizden burda üstünde durmuyoruz. Ayrıca yine kıyıdan sıkça yakalanan Lüfer, Sinarit, Çinekop türü balıkların üzerinde daha fazla durulması gerektiğinden onlara ayrı sayfalarda yer vermenin doğru olacağını düşündük. eğer bu konular hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz bize Facebook Adresimizden ulaşabilirsiniz.
Son Yazılar
Hepsini GörDenizlerimizde ve iç sularımızdaki doğal yaşam alanlarının korunması, buralarda bulunan su ürünleri kaynaklarımızdan amatörce...
Comments